SVAR PÅ TRENINGSSPØRSMÅL FRA PT LINN-EVA (LINELLE.NO)

Hei folkens!

Yes, DA kommer svarene på trenings- og kostholdsspørsmålene dere..eller...VI sendte inn til Linn-Eva! Fantastisk grundig jobb, så tusen TUSEN takk til henne og håper dere liker det like mye som meg!

Første delen av gjesteinnlegget med en fantastisk historie om hvordan Linn-Eva forandra livet finner du HER!

Klemmer fra Tove

 

Dere har jo postet noen spørsmål på bloggen til Tove, kanskje mange faktisk lurer på ulike ting, men ikke helt tør å spørre? Jeg har også en spørsmålsrunde på min blogg om du ønsker å stille anonyme spørsmål der kan du gjøre det, ellers svarer jeg også gjerne på mail på linnevas@gmail.com om det er noe du skulle lure på eller trenge hjelp til. :)


Holder hun formen året rundt og hva gjør hun for å klare det etc? :)

Jeg har aldri hatt en så fantastisk god hverdag som jeg har nå og å ikke skulle holde meg slik året rundt er for meg helt utenkelig. Jeg stortrives med rutinene mine og jeg skal selvsagt ta på meg litt av æren selv for å endelig ha klart det, ingen kan gjøre det for meg, men jeg er svært heldig som har en mann med samme interesse og som også fyller hverdagen sin med mye av det samme som meg. Det gjør det selvsagt enklere når vi drar hverandre i gang på tøffe dager, har herlige treningsøkter sammen og koser oss sammen med god samvittighet når helgen kommer og det er treningsfri. Det er en god kombinasjon av en god dose vilje, selvdisiplin, forventninger til meg selv, mål, tanken på livet fremover og hva som er helsemessig fordelaktig og selvsagt det å føle meg vel, frisk og fornøyd.


Har akkurat begynt å jogge nå, ekstremt dårlig kondis! Jogger ca 2 min, går i 1 min, jogger i 2 min osv i ca 15 minutter. Er det en grei start? Trener for å få bedre kondis(kiloene jeg mister ser jeg på som en bonus). Også lurer jeg på om du kan anbefale noen gode sko til jogging på asfalt. Får nemlig veldig vondt i knærne og skinnleggene etter en joggetur.

Ja, det er absolutt en god start. Jeg setter vanligvis mine kunder på 2-3 minutter på og 1 minutt av i startfasen, da evnt. rask gange eller lett løping så lenge de holder ut, bare noen sekunder også om det er det de får til. Det kan være lurt å starte relativt rolig, gjør kroppen vant til løping, men enda viktigere er variasjon for å bli en god løper. Korte intervaller, lange intervaller, med og uten stigning, raskt tempo og rolig tempo.. Forsøk å ikke heng deg opp i en distanse, en type intervall og en hastighet på løpemølla, bruk den på forskjellige måter for å sjokkere kroppen, samtidig som at dette virker mer skadeforebyggende for kroppen enn å gjøre det samme hele tiden. Variasjon er nøkkelen uansett hva man ønsker å bli god på. I forhold til gode løpesko er det helt umulig for meg å si hva som er gode løpesko for deg, for det som kan være bra for meg behøver ikke være bra for deg. :) Vi har alle ulik løpeteknikk og jeg ville anbefalt deg å dra til løplabbet og fått analysert løpeteknikk og få analysert hvordan foten din lander når du løper, da vil de ansatte der kunne finne den perfekte skoen for deg. Jeg hadde vondt i leggene i 8 mnder, så byttet jeg sko og dermed forsvant det. Jeg fikk også vondt i hofter og knær av å løpe, forstod ikke hva det kom av, så byttet jeg sko til sko som ikke er løpesko i utgangspunktet, sko med vanvittig tynn såle, så det får en slags five-finger-shoes-effekt og etter det kjenner jeg ingenting i noen ledd, det ga meg også bedre løpeteknikk.

Jeg vil anbefale deg å holde deg unna asfalt-løping, velg heller løpemølle med litt stigning, 2-4% stigning, dette avlaster knærne dine og en mølle gir bedre demping enn asfalt gir. Det aller beste er gress, sand eller skogen hvor det er ulendt og mykere terreng, men pass på å ikke vrikk foten da.. :D


Hei! Jeg har funnet ut at jeg elsker å trene på romaskinen. Er det god nok trening? føler liksom jeg trener både kondis og styrke på en gang, men vet liksom ikke om det føles bedre enn det er? Man hører jo at man skal trene det man liker. Er det noe jeg evt bør legge til før eller etter? Legger til på lengden jeg ror hver gang så jeg blir bedre:). Jeg prøver å bli sunnere og bruke tid på å legge om livsstil og trene for å gå ned i vekt over tid:). Takk på forhånd!

Så fantastisk at du har funnet noe du elsker å gjøre på trening, det skal virkelig verdsette for det er det ikke alle som gjør! Roing er kjempegod trening.. Du bruker hele kroppen, du bruker store muskelgrupper, store bevegelser og jo flere ledd som beveges iløpet av en øvelse jo mer energi kreves det av deg, så roing forbrenner som fy! :D Men det du også må tenke på er hvor viktig variasjon er så forsøk å legg inn noe annet enn roing også, variasjon er superviktig. Vi hadde en test da jeg tok PT-utdannelsen min og optimalt for en dame er å kunne ro 2000 meter på under 9 minutter så det er et mål å strekke seg etter..   I forhold til å legge til noe så vil jeg anbefale alle tung stryketrening, spesielt på de store muskelgruppene for å bli sterkere. Stå på videre, det er kjempebra at du har funnet noe du liker å gjøre! :)


Hei! Eit styrketreningsprogram for nybegynnera ;) kva bør ein ha med? og kor lenge bør ein holde på?

For nybegynnere vil jeg anbefale øvelser som tar tak i de store muskelgruppene som bein, sete, rygg, bryst og skuldre til å begynne med. Det handler om å gjøre det så enkelt og gjennomførbart som mulig, men velge øvelser som krever store øvelser og derfor mye muskelarbeid som setter opp pulsen og energiforbruk på trening.

Her er et eksempel på et enkelt oppstartsprogram: (mulig du ikke forstår hva alle øvelsene er, men kopier inn på google, så ser du bilde, enklere å få det visuelt J)

Utfall, knebøy, hip thurst ? 10x3 (les gjerne litt om teknikk, evnt. se en film om utførelse av øvelsene)
Nedtrekk bredt pronert grep, nedtrekk smalt supinert grep, sittende pulley, rygghev ? 10x3Brystpress incline og decline ? 10x3
Sittende skulderpress, min favoritt er arnoldpress eller en såkalt 6-ways shoulderpress  10x3
Incline situps ? 10x3

Stabilitetstrening er også viktig å tenke på. Hvis stabilitetsmuskulaturen din er for svak til å jobbe statisk og stabil som den i utgangspunktet skal gjøre, vil dine mobilitetsmuskler, altså de «store» musklene ta over og jobbe som vikar for de mindre og mer dyptliggende stabilitetsmusklene. Disse musklene vil da bli svært anspente og stive og vil ikke respondere på styrketrening på samme måte som om stabilitetsmuskulaturen din sterk nok til å jobbe på egenhånd. Hvis man da bare peiser på meg styrketrening så vil forholdet mellom styrken på stabilitets- og mobilitetsmuskulatur bli enda større og du kan faktisk trene deg stivere og ømmere i kroppen. Så husk stabilitetstrening og trening av kjernemuskulatur. Det spiller ingen rolle hvor stort og flott et hus ser ut dersom fundamentet er for dårlig, kommer det en storm så går huset i fillebiter, stabiliteten og fundamentet er viktigere enn de fleste tenker og tror.. :)

Her er et forslag på et enkelt stabilitetsprogram (søk også opp på google her, mange øvelser heter mye rart)

Broen med ettbensløft ? (etbens bekkenhev kan det også kalles)
Plankenpå BOSU med ettbensløft
Planken med ettarms roing
Sideplanke på BOSU
Utfall på tykk ustabil matte med armene rett ut
Pushups, på knær om det er for tungt å gjøre det korrekt på tær


Jeg blir så vannvittig sulten den dagen jeg har trent, og da går liksom vinninga litt opp i spinninga... Har du tips mot dette?

 

Grunnen til at du blir mer sulten på treningsdager enn dager du ikke trener har med at du bruker mer energi når du trener og da trenger kroppen også mer energi. Planlegg dagene dine, spesielt da de dagene du skal trene, spis gode sammensatte karbohydrater til frokost og hold blodsukkeret sitt stabilt gjennom hele dagen med små måltider og hyppig måltidsfrekvens, spise et proteinrikt måltid både til middag og kvelds, proteiner metter lenge.. :)

 

To barn og litt for lite trening har resultert i en mage som helst holdes skjult. Jeg er 1.75 og veier vel noe sånt som 78 kg. Gi meg inspirasjon til å angripe magefettet! Jeg liker å løpe og trene styrke- men alt med måte, jeg er en livsnyter.

Dette er jeg helt sikker på at svært mange også plages av.. Jeg må være helt ærlig og si at det å trene magen vil ikke gi deg flat mage, men å trene som du gjør, løpe og styrketrening er et godt stykke på veien, så kjempebra at du allerede trener!. *tommel opp* :D Jeg har nevnt dette tidligere at "du blir sterk på trening, men du blir slank på kjøkkenet." Og spesielt gjelder dette magefett. Det finnes så mye deilig mat man kan spise som er sunn og mager mat. Kombiner styrketrening og utholdenhetstrening som du gjør nå, men fokuser enda mer på maten og du vil se resultater raskere enn du tror. :D Fokuser på mager mat som magert kjøtt, fugl og fisk, grønnsaker med sterke farger, gode sammensatte karbohydrater som grove kornprodukter, fettkilder fra gode kilder som fisk, nøtter, frø, korn og avokado. Tenk på en tallerkenmodell i forhold til at 2/4 skal være grønnsaker, 1/4 skal være proteinkilde og 1/4 skal være en karbohydratkilde.. 2/4 = størrelse på hånden din, 1/4 = størrelsen på knyttneven din. Dette gir deg en godt verktøy i forhold til porsjonstørrelse og det er et godt sammensatt måltid, forsyn deg kun en gang.. Det handler ikke alltid om at vi spiser usunt, men vi spiser for store mengder. :D Begynn i det lille med å spise etter denne tallerkenmodellen, uansett hvilket måltid og dette vil for de aller fleste bidra til et bedre, variert og sunnere kosthold og dermed kan dette være en stor bidragsyter til vektregulering og vektreduksjon.. :D

Tips til å få i seg nok fiber når ein har cøliaki? :) Nylig fått diagnose, så er ganske grønn på det!

Linfrø! :D Gjennom poteter, frukt og grønnsaker vil du også kunne få i deg godt med kostfiber i løpet av dagen uten å velge varer som inneholder gluten. Her er en liten liste du kan ha i bakhodet på butikken:

Rene kjøtt-,fiske-, egg- og meiereprodukter

Grønnsaker, poteter og ris

Frukt og bær (frisk og tørket)

Olje

Belgfrukter som for eksempel soyabønner, linser, brune og hvite bønner

Bokhvete, hirse, mais, maisenna, ris, soya, potetmel, polentagryn, sagogryn

Linfrø, sesamfrø, solsikkefrø og valmuefrø

Kokos (frisk og tørket) og nøtter

Kakaopulver, kakaonibs

Åh - MÅ bare stille et spm til jeg Linn-Eva og håper du får det med! Kan man trene bort cellulitter? DET hadde vært fint det :) Klemmer fra Tove

Ja, våre aller verste fiender, cellulittene.. Jeg skal ikke skyve under teppet at er vanskelig med cellulitter.. Cellulitter er enkelt og greit fett, ujvent underhudsfett og har man først fått de er det vanskelig å bli kvitt det.. MEN, med vilje er det absolutt mulig å redusere det så godt det går og det virker forbyggende i forhold til å få mer.. Jeg har noen cellulitter på baksiden av lårene, rett over kneet og på rumpa.. De har blitt BETRAKTELIG mindre, men de er ikke helt borte.. For at det skal bli borte, ettersom det er fett, så må man slanke seg og det siste som går er det siste "underhudsfettet" som det blir kalt.. Cellulitter behøver ikke ha noe med vekt å gjøre, det er genetisk, så selv svært slanke mennesker kan ha dette.. Men for å si det relativt brutalt så må du fjerne fettet så det er så lite fett som mulig mellom hud og muskel, jo mindre fettcellene er jo mindre vil cellulittene fremtre.. Spis mager mat, sunn mat, tren hardt, husk at blodsirkulasjon er absolutt en god kriger mot cellulittene, så trening og sunt kosthold som er nøkkelen til alle andre ønskelig resultater, er også kuren mot cellulittene.. Du må bare ikke gi deg! Uansett hvor bulkete og lang veien føles, IKKE GI DEG, for jeg lover, en dag frem i tid blir alt du har lagt bak deg av selvdisiplin, trening og sunn mat verdt det! Hold det gående, stå på, la det være en positiv reise mot en fristende mål, aldri straff deg med sunn mat og trening, se på det som en herlig venn som ønsker å hjelpe deg til å nå målene dine og dere må holde hender en stund for å komme frem til målet! :D Dette klarer du!!!! Og jeg sier det igjen: "Du blir sterk på trening, men du blir slank på kjøkkenet.."

Må man egentlig tøye etter trening? Har hørt man ikke må/burde når man ikke trener så mye - og føler egentlig det funker for meg så lenge jeg trener kontinuerlig (altså, beveger meg dagen etter en "hard" økt)?

Både ja og nei. :) Det finnes to typer stivhet i muskelen, og jeg skal prøve å forklare dette uten at det blir for komplisert. Når en muskel en stram eller stiv kan det komme av at selve muskelen er kort og stram så når du da drar i den så føles den kort og stram og det reduserer mobiliteten vår. Det går også an å være stram og stiv, men samtidig er vi myke og mobile og da er det altså selve muskelhinnen som er stiv og da vil ikke tøying hjelpe.

 

Så er du myk/har høy mobilitet, men stiv i musklene vil jeg anbefale foamroller, tigertale, bindevevsmassasje og massasje generelt.

Er du stiv i forhold til at "lengden" på muskelen er kort og stram, at du f.eks klarer ikke ta deg mot tærne med fingertuppene må du tøye OG bruke foamroller, for litt bindevevsmassasje har vi alle godt av. Jeg skal ikke gå god for det, men det sies at bindevevsmassasje og foamroller er med på å drenere, sette i gang blodsirkulasjon og kan dermed være en kriger mot cellulitter.. ;)

 

Jeg vet du har vært innom lchf (eller no lignende i allefall) før - hva tenker du om det nå?

 

Jeg skal ikke uttale meg for mye i forhold til dette ettersom jeg kun har holdt ut for en liten periode når jeg har prøvd dette og ikke fått optimale resultater eller effekt av dette. Det som skjer med lavkarbo er mange tror de raser ned i vekt når de kutter karbohydratene, men ikke tro at dette er fett, dette er vann! Med fulle karbohydratlagre har vi ca 4 liter vann i kroppen knyttet til karbohydrater, så når vi da kvitter oss med karbohydratene kvitter vi oss også med dette vannet og det går fort, på en uke kan man på vekten ha gått ned 2-4 kg, men fettprosenten vil ikke ha rørt seg stort. Når du derimot fortsetter på lavkarbo og du lar kroppen komme i en tilstand kalt ketose, altså du har tømt karbohydratlagrene, vil du kunne gå raskt ned, mye fett, noe muskelmasse, men stort og raskt vekttap er uunngåelig for en generelt inaktiv hvem-som-helst dersom du holder deg i ketosen i minimum 2 uker. Ketose for motivasjonens skyld i forhold til stort og raskt vekttap er jeg for, men jeg anbefaler ingen å leve der - kluet er å være nysgjerrig og å lese og lære masse under ketosen så du vet hvordan du skal gå tilbake til normalkost etter ketosen.

 

LCHF er i og for seg helt ok, men jeg tror mange misforstår litt.. Det å spise så mye usunt fett som mange på LCHF gjør er ikke sunt for oss! Jeg er mer for et variert, balansert og "alt med måte"-kosthold.. :D

 

Hvor lenge må man trene per gang for at det skal være effektivt? Leste en ny studie nå om at man forbrant like mye ved å løpe 1 time som 30 minutter - men det florerer jo av studier...haha...ka du tru?

 

For at det skal være effektivt? Tja, det kommer veldig an på hva man er ute etter. Å trene 1 time styrketrening kan være "mindre effektivt" enn å løpe i 1 time hvis man skal telle kalorier, du forbrenner mer når du løper enn når du trener styrketrening. Men så er det igjen ettereffekten av treningen. Styrketrening (for hypertrofi/muskelvekst) gjør at du øker muskelmasse som igjen medfører høyere BMR, hvilemetabolisme, i løpet av en dag, så i det lange løp lønner det seg i forhold til økt BMR. Utholdenhetstrening booster forbrenningen veldig og du kan forbrenner i lang tid etter selve treningsøkten, men å løpe krever ofte litt av våre egne proteiner og dermed kan vi risikere å miste muskelmasse og dermed få lavere BMR, noe vi ikke ønsker å oppnå. Når det kommer til effektivitet tenker i alle fall jeg, hva er effektivt i forhold til hva som kan gi meg resultater over tid og på kortest mulig tid. Jeg vil anbefale alle å trene minst 3 ganger i uken, da til du blir skikkelig svett og virkelig har behov for en dusj. Varier treningen din. Du vil ikke forbrenne like mye på å løpe 30 minutter som om du løper i 60 minutter, det lover jeg! Løper du derimot på 12 km/t i 30 min og på 8 km/t i 60 min så kanskje du forbrenner ca like mye, men om du har samme intensitet i 30 minutter som 60 minutter forbrenner du i teorien dobbelt så mye på 60 min som på 30 ;D

 

Ha alltid en plan og ikke gi deg når du er sliten, gi deg når planen er gjennomført og du er ferdig, da syns jeg du skal være fornøyd med økten! :D

 

Kan du sette opp en realistisk innkjøringsfase-treningsplan for oss som akkurat har begynt igjen?

 

Som jeg nevnte tidligere. Fokuser på stor muskelgrupper, dropp å pumpe opp bicepsen i en bicepscurl. Store øvelser, komplekse øvelser.

F.eks:

Når du skal ta stående skulderpress, ta en skulderpress, senk armene helt og ta en knebøy mellom hver repetisjon.

Når du ta utfall, ta en tung vektplate i hendene og løft vektplaten over hodet med strake armer i det du tar utfallet, dermed får du en rettere rygg, trent skuldre, nakke og øvre del rygg, samtidig som du legger på vekt på utfallet ditt.

Når du skal ta spensthopp, gå ned på knærne og ta en push up mellom hvert hopp.

Når du ta en knebøy, ta et kneløft på hver siden når du kommer i topp-posisjon.

Osv osv, gjør mer ut av hver øvelse, stram alltid magen i alle øvelser, stram rumpa litt ekstra i hver øvelse.. Masse småting du kan gjøre i starten for å få inn gode rutiner og dermed enda raskere resultater. :D:D

 

Da håper jeg dere alle har lært noe nytt og spør gjerne igjen om det skulle være noe som var vanskelig å forstå.. Det er nå under 2 mnder til 17.mai og det vil si at du har hele 8 uker på å komme inn i bunaden igjen og DET klarer du med vilje og disiplin. Hva er egentlig 8 uker av livet, det er et piss i havet og før du vet ordet av det ser du ungdommen med russebuksa på og fløyta i munnen.. Bruk de neste ukene på å nå et mål til 17.mai og jeg har gjerne personlig trening, skreddersydd kostholdsoppsett og 24-timers oppfølging over nett om du ikke holder til i nærheten av meg.. :) God mandag!

Klemmer fra Linn-Eva <3
(Alle bilder eid av Linn-Eva Sørli)


5 kommentarer

Lovelyliller.com

18.03.2013 kl.21:45

Kjempeflotte svar :D

annelen

19.03.2013 kl.03:05

Takk, nå ble jeg glad for at roing er så bra som jeg hadde forestillt meg. Men lurer da på om jeg bør trene tung styrke/ annen trening på samme treningsøkt eller bytte på annenhver gang? Og hvor tungt er tungt?? Haha! Hilsen Annelen

thefitnessista

19.03.2013 kl.10:18

Annelen:

Jeg føler jeg har drept myten om du ikke kan trene cardio og styrke på en og samme økt.. Jeg har gjort det hver eneste økt, ikke hatt en eneste økt som var ren styrke eller ren cardio.. Så dette kan du velge, men husk å avslutt med det du ønsker å bli bedre på.. Ønsker du å bli sterkere så avslutt med styrke, ønsker du å bli bedre på å ro så avslutter du med roing.. har med hvilke signaler du sender til kroppen å gjøre.. :D

Tung er så tungt at når du er på 6 repetisjon ca så skal du grue deg til den 7 og 8 repetisjon ca, og på den 8-ende skal det være så tungt at du ikke klarer en repetisjon nr 9. Gjør dette i 4 runder.. ;) På HVER øvelse! :D

Tove Eggen

19.03.2013 kl.19:04

thefitnessista: Uten at jeg kan legge til en ekspertuttalelse så er jeg HELT enig med Linn-Eva her, både cardio og styrke funker best for meg OG gjør trening mye mer gøy rett og slett..haha...my two cents for the day! Klemmer fra Tove

annelen

21.03.2013 kl.00:20

Tusen takk! Du har vært til stor hjelp :D

Skriv en ny kommentar

Tove Eggen

Tove Eggen

28, Lørenskog

Makeup artist, stylist og livsstilsjournalist som nyter varme dager i Barcelona og lager sminke- og motevideoer for KLIKK MOTE. Stemamma til to fantastiske gutter, og samboer med min store kjærlighet fra Brasil. Følg meg i hverdagen, på godt og vondt, mens jeg jobber og prøver å utrykke min personlige stil med størrelsen 46-48. Ikke altid så lett, men har man lyst så får man til! Instagram: @iknowthatmagazine #klikkmote

Unisex Outlet 160x600 Inspire - 160x600

Kategorier

Arkiv

hits Unisex Outlet 980x120