HVORFOR SMINKER DU DEG?

Hei folkens!

Jeg snakker mye om press fra moteverden om kropp, så det er bare rettferdig at skjønnhetsverden får gjennomgå litt også :) 

Jeg tror de fleste blir overrasket over at jeg ikke sminker meg no særlig i privatlivet. Flere har også gitt meg cred for å vise meg uten sminke på både bilder og videoer for KLIKK MOTE og her på bloggen - men det morsomste er at det tenkte jeg ikke over engang...haha..Ikke fordi jeg syns jeg er så fantastisk pen uten sminke, men fordi det er da det ansiktet jeg har - og makeovers er jo ikke noe gøy hvis sminken egentlig allerede er på.

Men jeg har også flere venner og elever som kanskje ikke kjører på like mye med sminke som jeg gjør når jeg lager videoer, eller føler for det, men ALDRI ville gått ut døra uten maskara, solpudder eller brynssminke - hva enn det nå måtte være. 

Og jeg vet egentlig ikke helt hva jeg syns om det, for til syvende og sist syns jeg det er viktig at alle skal få lov til å kle seg og sminke seg akkurat sånn som de vil. Men som med alt her i livet så handler det vel om hva som er "sunt" for deg eller ikke...Det er egentlig litt sånn som skjønnhetsoperasjoner - jeg har full fortsåelse og respekt for jenter som virkelig har små bryster og føler på dette hver eneste dag og sliter med å kle se som de vil eller føle seg kvinnelige, og derfor vil forstørre etter lange samtaler med leger og en gjennomtenkt omgang med seg selv. Dette er jo tross alt ikke noe de kan trene eller spise opp.  Men det finnes mye unødvendig behandlinger, i mine øyne, som i utgangspunktet ikke egentlig er heldig heller. 

Og det samme føler jeg med sminke. Hvis man ikke kan møte verden uten å ha malt det med sminke, så er det kanskje noe underliggende der som man burde tenke på. Hva det kunne vært skal jeg ikke gå inn på, og jeg er helt for de som VIL sminke seg hver dag fordi det er kreativt og de bare digger det. Men hvis man får panikkanfall fordi noen ringer på døra, og maskaraen ikke er på eller ikke kan løpe ut i butikken raskt uten solpudder så må det føles som om sminken kontrollerer hverdagen...

Selv bruker jeg sminken, sminken bruker ikke meg. Jeg elsker sminke, og det kreative bak det og at jeg få frem de forskjellige personlighetene og sidene ved meg selv (trust me - det er mange!). Jeg elsker at jeg kan sminke og kle meg en viss måte for å imponere ekstre i et jobbintervju, forelsning eller møte. For sminke og klær sier så mye om oss - det er jo det første man ser og tenker over ved første møte. 

Da kan jeg være Tove-Tove

Eller Naturligsminka-Tove

Eller Fancy-Tove

Eller Fun-Tove

Eller Fashion-Tove

Eller Sminkelærer-Tove

Eller Party-Tove

Eller Etterenlangdag-Tove

Det viktige for meg er at uansett hvilken look jeg går for - så ser jeg ut som MEG :)

 

At vi bryr oss om utseende er helt latent. Det har vi gjort gjennom hele menneskehistorien - og vi er jo tross alt dyr. Og i dyreverden skal man vise seg som sterke og friske - og tidvis fargerike som påfuglene etc. Så det er klart dette er noe vi bryr oss om, og derfor har skjønnhetsideealet forandret seg gjennom tidene for å passe inn i hva som ble ansett som sterk (makt) og frisk (rik) i samfunnet.

Det lengstvarende skjønnhets- og kroppsidealet før 2000-tallet for kvinner har alltid vært lys hud og former - altså fettlag på kroppen. Dette for å vise at man ikke måtte være i solen for å jobbe (rik) og at man hadde plenty med mat som ikke alle andre hadde (makt). 
I dag har dette "heldigvis" falt bort da jobb, samfunnsstatus og mat fungerer på en helt annen måte. Derfor har vi blitt forvirret inn i alskens forbilder fra tynne, trente, formfulle, oversminka, naturlig, tanned, mørke øyne - ja, you name it. Og det er jo fint for det innebærer at man har mange valg i motsetning til in the olden days. Problemet med moteverden er at de fremmer en veldig snever del av disse valgene, hvor trender kun finnes i en str. 34/36 og skjønnhet fremvises som rynkefri, jevn hudfarge, lange fyldige vipper og frasittende øyne. Men dette er kun det: trender som moteverden fremstiller. Og det er nettopp derfor gang på gang gutta/dama roper høyt: vi vil ha former og naturlig sminke! Og dette tror jeg rett og slett er fordi dette oser friskhet og styrke. Man skal jo ikke overbry seg om hva gutta/dama mener, men det er nå litt sånn vi mennesker fungerer - og akkurat her har de nok helt rett.

Hovedfokuset i livet burde alltid handle om å være sunn, hva enn det innebærer for nettopp DEG og lykke i arbeid/skole/privatlivet - resten er bare morsom kreativitet som vi kan utfolde og bruke med sminke og klær - hvis vi vil.

Så da spør jeg dere - helt ærlig; hvorfor sminker du deg?

Ha en fantastisk dag og heia mote og makeup for alle!

Klemmer fra Tove

14 kommentarer

Kristin

12.03.2013 kl.11:36

Jeg sminker meg for å se mer våken ut. Sminker bare øyne med litt maskara og eyeliner.

Også bruker jeg leppegloss eller leppepomade for å framheve og fukte leppene mine :)

Tuppa

12.03.2013 kl.12:40

Jeg sminker meg fordi jeg synes jeg blir penere, rett og slett. Så det er for en bedre selvfølelse. Og jeg sminker meg for kjæresten min. Selv om han er glad i meg uansett, så vil jeg ta meg godt ut for han. Litt forfengelig er jeg vel :)

jeanette

12.03.2013 kl.12:48

Helt ærlig: Jeg sminker meg fordi jeg føler meg naken uten sminke. Har veldig lyse vipper,bryn, og blåe øyne. Føler jeg nærmest ser albino ut uten sminke. Så det er vel litt sånn at sminken er mitt skjold. Føler meg mer beskytta med sminke. Går så å si aldri ut av døra uten sminke..

bakekona

12.03.2013 kl.14:47

Jeg føler meg mer fresh med sminke. Jeg har lyse vipper og bryn, og med sminke ser jeg mer våken og definert ut.

Da jeg var yngre måtte jeg alltid ha noe sminke på meg før jeg turte å gå ut av døra. Tror det var mye pga usikkerheten på meg selv. Eller kanskje jeg var redd da jeg var singel at drømmemannen ville rømme når han så meg uten sminke? Hehe.. Nei da ;)

Nå går jeg lett ut av døra for å handle uten å tenke på det. Men i de fleste tilfeller slenger jeg alltid litt i ansiktet, spesielt på denne tiden av året. På sommeren er jeg litt mindre nøye på ting for da føler jeg at jeg har en mer naturlig glød, men om vinteren har jeg veldig ujevn hudtone og føler meg lettere "ustelt". Farger øyenbrynene mine, men har allikevel en del "hull" jeg føler jeg må fylle ut for å få riktig fasong.

Så hvis det skal gå kjapt går det som regel i: farget dagkrem/bb cream/lett foundation, concealer under øynene, maskara, naturlig blush og fylle inn øyenbrynene.

Men siden jeg er så glad i å leke med sminken min prøver jeg å bruke litt lenger tid om morgen foran speilet :)

~Lin

12.03.2013 kl.15:08

For meg selv og min egen selvfølelse.

Før var eg som flere her over nevner,at man sminket seg av usikkerhet,eller at drømmetypen kom ruslende og ville rømme landet om han traff meg på butikken uten *fjes* på.

Kan ofte gå uten makeup hele dagen og har akseptert helt og holdent at eg ser ut som eg gjør. NÅR det er sagt,så eg ser litt syk og trøtt ut uten øyensminke og folk kommenterer dette,så da er det jo ikke helt sånn at man har så veldig lyst å stille au natural på jobb fit for fight når folk sier burde du lagt i sengen???

Men full krigsmaling er ikke nødvendig. MEN er det fezd er det fezd og DA vettu kan vi godt stæsja litt mer.

Til daglig er det sunn hud litt kinn og maskara og bryn som gjelder,kanskje litt liner. Min hud har EN farge så trenger egentlig ikke concealer for å dekke noe,men litt farge trenges for ellers ser huden og ansiktet veldig flatt ut. En liten hilsen fra mine forfedre fra et annet land,men med fin blanding av manglende sol her og innblandet DNA så er eg da altså lyse GRUL og ikke oliven ( ja du leste riktig grønn + gul = grul )

Dessuten er makeup DRITTGØY og ikke en nødvendinghet,som du sier,eg eier og bruker makeupene,den eier eller bruker ikke meg;)

Anine

12.03.2013 kl.16:01

Jeg leste en gang at jenter sminker seg for andre jenter, og ikke for guttene. Og jeg mener det kan være litt sant i det. (Nesten alle) jenter ser, analyserer og dømmer andre jenter hele tiden. Og vi ser på både klær og sminken til andre. Og føler man seg fin, så føler man vel kanskje at andre ser positivt på deg også. Altså, man bryr seg om hva andre tenker om deg.

Jeg sminker meg for å føle meg penere og freshere, og fordi det er gøy. Er ikke slik at jeg sminker meg når jeg skal en rask tur i butikken, på treningssenteret eller ligge en dag på stranda, men jeg liker å sminke meg litt når jeg skal være mye ute blant folk (hverdagssminke) og litt ekstra ved spesielle anledninger :)

Anette

12.03.2013 kl.16:16

Hmm.. Kan fint gå ut døra uten sminke :) og om eg har daga der eg ikkje skal jobbe eller noke så går eg uten sminke og elska det! men det som er så fint med å gå uten sminke over eit par daga, er att du glede deg ofte til du skal sminke deg igjen og har gøy med det, istedenfor att det blir stress!! Ellers hive eg på meg minimalt med sminke om eg berre fort skal noke der det kreve att eg ikkje ser dø ut! haha... :P

Tove Eggen

12.03.2013 kl.18:24

Kristin: Supert, takk for at du delte Kristin! Klemmer fra Tove

Tove Eggen

12.03.2013 kl.18:25

Tuppa: Ser den ass, at vi sminker oss for å bli/føle oss penere er en ærlig sak - og flott at du flotter deg for kjærsten! Selv om, som du sier, de er og burde være glad i oss uansett så syns jeg det er en fin og viktig gest :) Klemmer fra Tove

Tove Eggen

12.03.2013 kl.18:27

jeanette: Tusen takk for at du delte det Jeanette - det er en veldig ærlig sak og veldig mange som deler de følelsene tror jeg :) Men hvis du en dag får lyst til å teste å gå ut uten sminke, så husk at det er fortsatt DU som går ut av døra :) Klemmer fra Tove

Anne-Grete

12.03.2013 kl.18:57

Eg ser ut som en yngre, freshare og bedre versjon av meg sjøl når eg sminka meg. Og so syns eg at eg får veldig fine auge når eg får framheve dei. Eg sminka meg vel mest for min egen del. Men no e det begynt å bli ei lita evighet sida sist sida eg har vore sjuk lenge. Har i det minste én hudfarge for tida; grå og blodfattig. Hehe..

Silje

12.03.2013 kl.20:46

Jeg har frem til nå brukt veldig lite sminke, da jeg er mørk i håret og følt meg ok uten. Men i den siste tiden har jeg sett så sliten ut, og har derfor sminket meg litt. Og bow; masse komplimenter. Så nå sminker jeg meg litt.

annelen

12.03.2013 kl.20:51

Jeg brukte nesten aldri sminke før jeg farget håret knæsj rødt, kun til fest. Men etter jeg farget håret ble jeg så blek å så litt død ut. Så da jeg begynte å sminke meg følte jeg at det var vanskelig og tok tid. Etter en stund (øvelse) gikk det mye lettere og nå er det ganske ofte gøy. Men jeg har ikke noe problem med å gå uten sminke ute men på jobb føler jeg at jeg må ha litt sminke for å se levende og fon ut. Jobber i gullsmed forretning:). Nå ønsker jeg meg sminke og drømmer meg bort i øyenskygger og andre godsaker!. Klem fra Annelen

Elisabeth

30.03.2013 kl.16:04

Jeg sminker meg for å se våken og "fresh" ut. Noen ganger fremhever jeg øynene ekstra masse og noen ganger bruker jeg bare maskara - helt etter formen og hva jeg skal gjøre den dagen :)

Skriv en ny kommentar

Tove Eggen

Tove Eggen

28, Lørenskog

Makeup artist, stylist og livsstilsjournalist som nyter varme dager i Barcelona og lager sminke- og motevideoer for KLIKK MOTE. Stemamma til to fantastiske gutter, og samboer med min store kjærlighet fra Brasil. Følg meg i hverdagen, på godt og vondt, mens jeg jobber og prøver å utrykke min personlige stil med størrelsen 46-48. Ikke altid så lett, men har man lyst så får man til! Instagram: @iknowthatmagazine #klikkmote

Unisex Outlet 160x600 Inspire - 160x600

Kategorier

Arkiv

hits Unisex Outlet 980x120