KVINNER JEG BEUNDRER OG HYLLER!

Hei folkens!

Gratulerer med kvinnedagen til alle fantastiske, sterke, multitasking, vakre, følsomme, selstendige og morsomme jenter der ute! Det er mange å ta av når det kommer til kvinner jeg beundrer, og her kommer et par av demsom preger min hverdag. 

Men man kan ikke snakke om kvinnedagen, som heldigvis i vår del av verden ikke lenger er like mye en nødvendigvhet som før og i andre deler, uten å først nevne Gina Krog og Cecilie Thoresen. De var begge en av de første og viktigste brikkene i norsk kvinnefrigjøring. Cecilie som norges første universitetsstudent, 2 år før universitet ble åpnet for kvinner i 1884. Gina ettablerte Norsk Kvinnesaksforening og var redaktør i norges første kvinnesakstidsskrift Nylænde. 

 


 
Cecilie Thoresen & Gina Krog

Selv om motoren bak kvinners rettighet var satt igang fra USA med kvinner som Susan B. Anthony og Elizabeth Cady Stanton, så kjempet våre norske kvinner for de samme rettighetene. Selv om det er sørgelig å tenke på at stemmeretten var et faktum så sent som 1913 (sent for oss, tidlig for andre) - så var det disse måldrivne og alltid kjempende kvinnene som har lagt til rette for at vi i dag kan leve hverdagen vår uten å engang tenke på at det skal være en forskjell på oss fra menn. 

I dag vil jeg ikke gå inn på de forskjeller som fortsatt finnes, og selv lever jeg et liv "fritt" for diskriminering - og vil hylle disse fantastiske kvinnene som gjorde denne dagen både mulig og snart (heldigvis) unødvendig. 

Takk!

 

Solveig Normann Eggen - Mamma

 

En stillfarende feminist- uten noe på agendaen, akkurat som jeg ønsker å være. Mamma har nok aldri planlagt å være en kjemper for kvinners rettigheter eller fiminist, men i mine øyne er hun den beste sorten nettopp på grunn av dette. I vårt hjem har man aldri måtte diskutere kvinners rettigheter, de var bare et faktum. Å vokse opp med en mamma som har studert, forsørget og jobbet hard som om det skulle være den mest naturlige ting, er akkurat det som for meg legger grunnlag for god feminisme og gitt meg maks driv til å alltid drømme, jobbe, studere og never setle for less. Hun vet det nok ikke selv, men uten henne som forbilde ville det vært vanskelig for meg å se at man kan få til det man vil her i livet - det er bare å gjøre det. Puntum. Finale.

Takk Mamma og gratulerer med kvinnedagen!

 

Mari Maurstad

 

I mine øyne, en av Norges dyktigste skuespillere og en fantastisk person. Jeg hadde gleden av å jobbe med Mari for en sak i Dagbladet for mange år siden, og det var midt i hele reality, C-kjendis kjøret og det var DA jeg forsto hva som var forskjellen på såkalte A-kjendiser og resten. A-kjendis for meg betyr en person som er kjent for det de gjør, ikke den de er. De er flinke rett og slett. Og med en drivkraft som ligger i det du leverer, og ikke hvordan du ser ut, så blir kvaliteten alltid bedre og man oppfører seg rett og slett som en vanlig person uten diva nykker - man trenger det ikke. For meg var dette viktig da jeg var ganske fersk i karrieren min, og hadde vanskelig å forstå om det var viktig å gå på alle fashion-fester, networke (drikke champagne) med alle "kjendiser", viktige navn i bransjen etc etc - eller bare jobbe hardt og fokusere. Jeg valgte det siste, heldigvis. Og mye av dette kan jeg takke dette møtet med en fantastisk dame, som bobler over av glede, humor og litt crazyness som jeg digger. Hun har også drevet www.zulufadder.no siden 2005, som kanskje ikke så mange vet om. Hjelpe-organisasjonen kom til etter en ferie hvor hun fikk sjanses til å se skyggesiden av Sør-Afrika, altså å møte foreldreløse barn av HIV-smittede foreldre. Møtet gjorde inntrykk, og snart var Zulufadder et faktum. Fantastisk kvinne og generel inspirasjon for oss alle, kvinner som menn!

 

Aung San Suu Kyi

En kvinne med så mye driv og tro på sitt land og mål. Et fantastisk forbilde, og enorm inspirasjon til ikke-voldelig protest, standfasthet og styrke. Bare så vi får hele historien fra scratch for de som ikke er så kjent med saken, har jeg tatte et utdrag fra wikipedia:

Aung San Suu Kyi er datter av general Aung San, som forhandlet fram Burmas selvstendighet fra Storbritannia i 1947, og som samme år ble myrdet av motstandere. I 1960 flyttet Suu Kyi til India da hennes mor ble utnevnt til ambassadør. Hun studerte ved Oxford i England fra 1964. Der møtte hun sin ektemann Michael Aris, som forsket på tibetansk kultur. De fikk to sønner, Alexander og Kim. Hun studerte også ved University of London.

Hun ble kjent med den norsk UNICEF-direktøren Hallvard Kuløy og bodde blant annet hos ham i Nepal. Kuløy var sentral i arbeidet med Fredsprisen til henne.

Hun vendte tilbake til Burma i 1988 for å pleie sin syke og gamle mor. Mens hun var i Burma gikk sosialistpartiets mangeårige leder, general Ne Win av. Aung San Suu Kyi engasjerte seg i massive demonstrasjoner for demokrati. Demonstrasjonene ble voldsomt slått ned på, og en ny militærjunta tok makten i landet. Aung San Suu Kyi var sterkt påvirket av Mahatma Gandhis prinsipper for ikke-vold, og engasjerte seg politisk i den demokratiske opposisjonen. I 1989 ble hun satt i husarrest. Hun ble tilbudt frihet om hun forlot landet, men avslo.

Militærjuntaen gikk i 1990 med på frie valg. I valget vant Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) klart. Men militærjuntaen nektet å godkjenne valgresultatet, og ville ikke godkjenne Aung San Suu Kyi som ny statsminister.

1995 ble hun satt fri fra husarrest, men militærjuntaen gjorde det klart at dersom hun forlot landet for å besøke familien i Storbritannia, ville hun ikke få komme tilbake til Burma. Hennes ektemann og to sønner hadde hele tiden bodd i Storbritannia, og hadde ikke fått reise inn i Burma. Også da ektemannen Michael Aris ble kreftsyk i 1997 ble han nektet visum til Myanmar (Burma). Aung valgte å bli i Burma, og fikk aldri se sin ektemann igjen. Michael Aris døde i 1999. Hennes to sønner er fremdeles igjen i Storbritannia.

I de periodene hun har vært ute av husarrest, har hun ikke fått lov til å møte andre opposisjonelle ledere eller vestlig presse. Hun har trosset disse forbudene, og har hatt flere perioder med husarrest eller fengsel etter 1995 (fra september 2000 til mai 2002 og fra mai 2003 og november 2009). I 2008 hadde Aung San Suu Kyi tilbragt fem år sammenhengende i husarrest uten dom. Det er imot burmesisk lov og for første gang protesterte hun selv på husarresten ved å levere inn anke mot husarresten. I mai 2009 ble hun anklaget av militærjuntaen for å ha brutt vilkårene for husarrest da en amerikaner svømte til huset hennes. I august 2009 fikk hun en dom på 18 måneders husarrest for denne hendelsen. Denne dommen forhindret Aung San Suu Kyi i å delta i valget 7. november 2010. Den 13. november 2010 ble Aung San Suu Kyi erklært fri fra husarresten av militærjuntaen.

I juni 2012 besøkte hun Norge. 16. juni holdt hun sitt Nobelforedrag i Oslo rådhus, over tjue år etter at hun ble tildelt Nobels fredspris. 17. juni besøkte hun Bergen der hun takket for Professor Thorolf Raftos Minnepris som hun ble tildelt i 1990.

 

Hillary Clinton

 

Hillary har alltid vært et sterkt forbilde for meg, selv under Clinton-skandalen hvor hun selv tok kontrol, tid og avgjørelser for sitt eget liv uten å miste styrke i mine øyne. Hillary går der mange ikke våger, sier det mange ikke vil høre og kjemper for rettigheter som burde være en selvfølgelse. Hun har aldri vært kvinnen bak mannen, men sidestilt og nådd ut til så mange uventede grupper - som det står stor respekt av. Igjen, for meg en feminist som ikke nødvendigvis kaller seg selv dette eller har det på agendaen, men rettigheter for kvinner og alle mennesklige grupperinger er viktig og rett  og slett bare en sannhet og faktum. Hvis ikke Hillary blir president i løpet av de neste 10 årene, så er det en fryktelig skam rett og slett. 

 

Toni Morrison

 

Legendarisk forfatter, med en nobelspris i litteratur og pultzer prize under armen, sammen med en skare av fantastisk og viktige verker om afro-amerikans historie og samfunn. Å høre Toni lese fra sine bøker, er som å med et være i den verden hun forteller fra. En sakte følelse, bevegelse - som høyner alle sanser og man forstår at dette er noe viktig. Med en Master of Arts degree in English fra Cornell University 1955 er hun er sterkt forbilde for både afro-amerikanske og kvinnelige rettigheter. 

 

Marilyn Monroe

 

Marilyn Monroe, for meg, viste og fortsetter å vise kvinner at det er lov å være vakker, sensuell, flørtende og latterfull og bruke de talentene og fordelene man har. At Marilyn hadde personlige problemer, og fikk en tragisk og tidlig død er ingen hemmelighet, men hvis vi i dag kunne hatt et skjønnhetsforbilde og ideel som Marilyn, ville jeg tatt det in a heart beat over sexualiserte tenåringsidoler. Det blir også ofte nevnt at Marilyn var en størrelse 42, men det er nettopp dette som er så flott med Marilyn for meg - man tenker ikke på størrelsen hennes, om hun er tynn, vanlig eller tjukk. Man ser bare et vakkert åsyn, med en ydmyk selvsikkerhet som jeg for min del drømmer om. 

 

Det er som sagt mange flere å nevne, men dette er de som jeg ofte reflekterer over i hverdagen, og jevnt bruker som forbilder og inspirasjon for de tingene jeg vil få til i mitt liv..

 

Hvem er deres kvinnelig forbilder?

Og igjen, gratulerer med kvinnedagen!

Klemmer fra Tove

2 kommentarer

~Lin

09.03.2013 kl.01:21

GRATULERER MED DAGEN!!!!!!!!

Har mange forbilder,noen av de du nevner er selvsagte på min liste. Min mamma som desverre har gått videre og ikke er lengre blandt oss. Hun var sterk vakker og en mange savner.

Flere av dem som har inspirert meg til å følge min egen vei og bli enda mer av den eg er i dag er forbilder og selv håper eg å være et forbilde for datteren min.

Min største ønske er alikevel for henne, utenom perfekt helse og all mulig lykke, at hun finner sin egen sti og at hun følger egne ønsker og drømmer og lever dem som hun selv vil.

Og at hun føler hun kommer fra et trygt og kjærlig og tolerant hjem som har gjort henne sterk nok til å gå alene i stormen og være trygg på segselv. At hun alltid kan komme hjem om hun trenger det,om det er for en skulder,for en periode eller bare innom for en kopp te.

Livet er å omfavne og glede seg over alt også de små og nære ting.

Vi må feire at vi er kvinner og at vi er sterke,men at noen ganger er det allright at menn gjør ting for oss. For det er også styrke;)

Ha en vakker helg!

Tove Eggen

10.03.2013 kl.13:04

~Lin: Fantastisk fint, Lin! Heldig datter som har en så herlig mamma som deg må jeg si :) Håper helga har vært nydelig, klemmer fra Tove

Skriv en ny kommentar

Tove Eggen

Tove Eggen

28, Lørenskog

Makeup artist, stylist og livsstilsjournalist som nyter varme dager i Barcelona og lager sminke- og motevideoer for KLIKK MOTE. Stemamma til to fantastiske gutter, og samboer med min store kjærlighet fra Brasil. Følg meg i hverdagen, på godt og vondt, mens jeg jobber og prøver å utrykke min personlige stil med størrelsen 46-48. Ikke altid så lett, men har man lyst så får man til! Instagram: @iknowthatmagazine #klikkmote

Unisex Outlet 160x600 Inspire - 160x600

Kategorier

Arkiv

hits Unisex Outlet 980x120